Cafeaua este o băutură populară de care se bucură mulți oameni. Însă câteodată, cafeaua poate avea un gust amar pentru unele persoane.
În următoarele rânduri, vom analiza motivele pentru care cafeaua are un gust amar și vom oferi câteva sfaturi despre cum să faci cafeaua să aibă un gust mai bun.
Uneori, gustul amar al cafelei poate fi rezultatul unui proces de preparare incorect. Aici intervin top espressoare automate, care pot asigura o preparare perfectă de fiecare dată, eliminând astfel riscul unui gust amar.
5 motive din cauza cărora cafeaua are un gust amar
Cu toții am trecut prin asta. Luați o înghițitură de cafea, așteptând aroma bogată și netedă a boabelor dvs. preferate, doar pentru a fi întâmpinat cu o gură plină de amărăciune. Ugh.
Gustul amar al cafelei poate fi dezamăgitor, mai ales dacă îți place să te bucuri de o cafea de dimineață.
Deși pot exista multe motive pentru care cafeaua are un gust amar, astăzi vom explora 5 dintre cele mai comune cauze. Citiți mai departe pentru a afla care sunt acestea și cum le puteți evita pe viitor.
1. Extracția excesivă
Cafeaua are un gust amar din cauza extracției excesive. „Extracția excesivă” se întâmplă atunci când cafeaua este în contact cu apa pentru prea mult timp și extrage mult prea mulți compuși organici care copleșesc ceașca cu arome aspre și amare. Cel mai simplu mod de a preveni supraextracția este să folosiți o cafea măcinată mai grosier și/sau să scurtați timpul de preparare.
Un espressor de calitate, cum ar fi De’Longhi Magnifica S ECAM 22.110B, poate fi soluția la problema gustului amar al cafelei. Acest espressor are reglaje precise pentru tărie și măcinare, evitând astfel supra-extracția care poate conduce la un gust amar.
Un factor important care poate influența gustul cafelei este măcinarea. O măcinare incorectă poate duce la o extracție ineficientă a aromei și poate face cafeaua să aibă un gust amar.
2. Boabe prea prăjite
Credeți sau nu, boabele de cafea care au fost prăjite prea mult timp pot duce la o ceașcă de cafea amară. Acest lucru se datorează faptului că procesul de prăjire face ca boabele să elibereze uleiuri și compuși care pot deveni copleșitori atunci când sunt prezenți într-o concentrație prea mare.
Atunci când alegeți boabele, căutați-le pe cele care sunt etichetate ca fiind „prăjire medie”; acestea vor avea mai puține uleiuri și compuși care pot duce la amărăciune
Optând pentru cea mai bună cafea din lume, precum cele din țări ca Etiopia sau Columbia, vei putea aprecia aromele autentice și vei putea preveni gustul amar.
3. Calitatea și temperatura slabă a apei
Credeți sau nu, apa pe care o folosiți pentru a vă prepara cafeaua poate avea un impact asupra aromei acesteia.
Dacă apa dvs. este prea tare (cu un conținut ridicat de minerale), poate extrage arome nedorite din boabe; dacă este prea moale (cu un conținut scăzut de minerale), aceasta poate face ca cafeaua să aibă un gust plat.
Temperatura ideală a apei pentru prepararea cafelei este între 195-205 grade Fahrenheit; apa prea fierbinte sau prea rece va avea ca rezultat o ceașcă de cafea de calitate inferioară
4. Aparatul de cafea este murdar
Cafeaua poate deveni amară dacă espressorul automat, cafetiera sau aparatul de cafea pe care îl dețineți este murdar.
Dacă nu vă curățați aparatele în mod regulat, acumularea de uleiuri și reziduuri de cafea poate da cafelei dvs. un gust amar.
Cât de des trebuie curățat aparatul de cafea?
În funcție de cât de des îl utilizați, majoritatea experților recomandă curățarea aparatului de cafea la fiecare trei până la șase luni.
Dacă utilizați aparatul de cafea zilnic, este posibil să fie nevoie să îl curățați mai des. În timp, aparatele de cafea pot acumula un reziduu de uleiuri și minerale din apa folosită pentru prepararea cafelei. Acest reziduu poate duce în cele din urmă la probleme cu aparatul, cum ar fi țevi înfundate sau o ceașcă de cafea lipsită de strălucire.
Făcându-vă timp pentru a vă curăța aparatul în mod regulat, puteți contribui la prelungirea duratei de viață a acestuia și vă puteți asigura că va continua să facă o cafea cu gust excelent.
5. Prea multă cafea sau prea putină apă
Când vine vorba de cafea, există o mulțime de factori care îi pot afecta gustul. Tipul de boabe folosite, metoda de preparare și chiar și apa pot face diferența.
O greșeală frecventă pe care o fac oamenii este adăugarea unei cantități prea mari de cafea în raport cu cantitatea de apă pe care o folosesc. Aceasta este o modalitate ușoară de a da cafelei un gust prea puternic și, în multe cazuri, amar.
Dacă vi se pare că cafeaua dvs. este prea amară, încercați să folosiți mai puțină cafea sau mai multă apă.
Este indicat să experimentați cu diferite boabe sau metode de preparare pentru a găsi combinația care se potrivește cel mai bine gustului dumneavoastră.
Dacă te confrunți cu probleme de tensiune arterială, ar trebui să știi că nu numai gustul amar al cafelei ar putea fi o problemă. Există unele studii care sugerează că și cafeaua fără cofeină poate crește tensiunea arterială, deși mecanismul exact rămâne necunoscut.
Cafeaua are un gust amar – O puteți consuma?
Când vine vorba de cafea, amărăciunea este adesea văzută ca o calitate negativă.
Dar o anumită cantitate de amărăciune este de fapt esențială pentru o ceașcă de cafea bine rotunjită. Amăreala ajută la echilibrarea dulceaței și a acidității inerente tuturor boabelor de cafea și adaugă complexitate profilului de aromă.
Fără amărăciune, cafeaua poate avea un gust unidimensional și plat.
Adăugarea de zahăr ajută
Adăugarea de zahăr în cafea poate ajuta de fapt la reducerea amărăciunii cafelei. Acest lucru se datorează faptului că moleculele de zahăr se leagă de anumiți compuși amari din cafea, împiedicându-i să ajungă la receptorii gustativi de pe limbă. Ca urmare, cafeaua dvs. va avea un gust mai puțin amar și mai dulce.
Zahărul poate contribui la îmbunătățirea senzației în gură a cafelei prin crearea unei soluții mai groase și mai vâscoase. Acest lucru poate ajuta la rotunjirea aromei cafelei și o face mai plăcută la gust.
Dar sarea?
Una dintre cele mai frecvente întrebări despre cafea este dacă sarea poate sau nu reduce amărăciunea. Răspunsul este un pic mai complicat. În timp ce sarea are capacitatea de a diminua amărăciunea, aceasta poate avea și alte efecte nedorite asupra aromei cafelei.
În general, cel mai bine este să experimentați cu cantități mici de sare pentru a vedea dacă aceasta îmbunătățește aroma cafelei fără a o face prea sărată.
Rețineți că sarea este doar un instrument care poate fi folosit pentru a reduce amărăciunea în cafea. Alte metode includ folosirea unei cantități mai mici de cafea, o preparare mai scurtă sau folosirea unui alt tip de boabe.
Cel mai bun mod de a reduce amărăciunea în cafea este să experimentați până când găsiți o metodă care funcționează pentru dumneavoastră.
Care este cea mai amară cafea?
Deși toate boabele de cafea conțin compuși amari, boabele de cafea robusta sunt, în mod natural, mult mai amare decât cele de cafea arabica. Motivul pentru amărăciunea sporită a cafelei robusta se datorează concentrațiilor mai mari de acid clorogenic.
Atunci când sunt prăjiți, acești acizi se transformă în lactone de acid clorogenic cu gust amar.
Dacă doriți o cafea cu un gust puternic și amar, robusta sunt boabele potrivite pentru dumneavoastră. Dar dacă preferați o aromă mai fină, mai puțin intensă, arabica este o alegere mai bună.